7 vinkkiä perheelliselle etäopiskelijalle

Opiskelun ja perheen yhdistämisestä on varmasti tarinoita yhtä monta kuin opiskelevia äitejä tai isiä on olemassa. Meidänkin perheessä on periaatteessa kaksi eri tarinaa. Sillä ensimmäisen lapsen ja vähän toisenkin lapsen kohdalla mieheni opiskeli ammattikorkeakoulussa ja nyt on sitten minun vuoroni.

perhe-ja-opiskelu

Opiskelen monimuotototeutuksessa tahdilla 1 viikko koulussa ja n. 4 viikkoa kotona etänä, lisäksi teen harvakseltaan keikkaa. Opiskelua aloittaessa tai jopa keskellä opiskeluakin sitä miettii, mitkä olisivat ne parhaat ratkaisut meidän perhettä ajatellen. Toisaalta on hyvä muistaa kuinka se oma hyvinvointi vaikuttaa koko pakettiin.

Millä sitä täyttäisi etäviikkojen päivät, miten sen kaiken ajan hyödyntäisi, miten perhe vaikuttaa koko kuvioon? Listasin alle muutamia kohtia, joita ehkä kannattaisi pohtia, jotta langat pysyisivät käsissä ja tavoitteet täyttyisivät.

1. Päivähoito

Suosittelen. Ehdottomasti. Ainakin isompien lasten kanssa. Meidän naperot ovat olleet täysipäiväisessä päivähoidossa opiskeluni ensimmäisestä päivästä lähtien. Isompi aloitti koulutaipaleensa ja jää nykyisin koulun jälkeen iltapäiväkerhoon. Järkipäätös minun kaltaiselleni opiskelijalle, jolla on saatava tehtävä tehtäviä hyvällä tahdilla tai paletti (ja pää) hajoaa totaalisesti. Eikä minun tarvitse lähiviikoilla sumplia mitään sen kummallisempia lasten hoidon suhteen ja lisäksi päivähoito mahdollistaa keikkatyön suht lyhyelläkin varoitusajalla.

2. Täysipäiväisyys

Huolehdi, että läheisesi ymmärtävät, että olet täysipäiväinen opiskelija. Minulla on todella ymmärtäväisiä ihmisiä ympärillä. Jokainen ymmärtää, että tarkoituksenani on saada jotain aikaan opiskelujeni suhteen silloin, kun talo tyhjenee muusta perheestä. Eli en ole täysipäiväinen siivoaja tai kodinhengetär.

3. Opiskelulokaatio

Minulla se on koti, koska jotenkin kaikki on helpompaa ja on vähemmän lähtemisiä ja menemisiä. Mutta kaikille järjestely ei vain sovi. Keskittyminen voi olla vaikeaa, kun on kaikennäköisiä kodinhengettären häiriötekijöitä ympärillä: kerrankin kun kukaan ei ole pyörimässä jaloissa, niin voisi vaikka vähän siivota, pyykätä, käydä kaapit läpi jne. Tällöin esim. kirjasto voi olla oikea osoite.

4. Tauot

Täysipäiväisyys ei nyt sitten tarkoita sitä, että heti kun napero on pukattu päiväkotiin klo 8 aloitetaan armoton naputus ja pänttääminen, joka loppuu klo 16, kun napero noudetaan virikeympäristöstään. Pitää muistaa pitää taukoja! Pitää SYÖDÄ! Saa tehdä liikuntasuoritteitaan, saa käydä happihyppelyllä ja saa leikkiä vaikka sitä kodinhengetärtä. Ihan mitä vain, että saa ajatukset hetkeksi pois pänttäämisestä. Minä valitsen näistä yleensä syömisen ja happihyppelyn. Kodinhengettären hommat eivät minua hirveästi rentoutua.

5. Suunnitelma

Suosittelen tekemään jonkinnäköisen hahmotelman siitä, mitä pitää opiskella minäkin etäviikkojaksolla. Minulle ainakin teettä suurta mielihyvää vedellä viivoja yli tehtyjen tehtävien yli. Joskus perheiden menot täytyy aikatauluttaa pilkun tarkasti ja kalenterit pursuavat vaikka minkälaista aikataulua, ja tämä stressaa välillä suunnattomasti. Silloin voi tehdä opiskelusuunnitelman tarkemman: mitä tulisi ehtiä tehdä sillä viikolla tai yhtenä päivänä. Vaarana tässä on toki se, että stressitaso nousee entisestään, jos kaikki ei menekään muuten suunnitelmien mukaan sinä päivänä. Kuten lapsi sairastuu. Mutta 3,5-4 vuoden aikana on kyllä aikaa kokeilla, mikä tyyli sopii itselle.

6. Mielenrauha

Opiskelija ja stressittömyys eivät välttämättä sovi kovin hyvin yhteen. Kannattaa silti miettiä, miten omaa stressitasoaan voisi vähentää. Onko se iltaisin hetki omaa aikaa omien harrastusten parissa, onko se sitä, että viettää aikuisten oikeasti lomaa välissä ja lähtee ihan fyysisesti pois kotiympäristöstään vai onko se jokin juttu mitä voisi perheen kanssa yhdessä tehdä. Pääasia, että se olisi nautinnollista. Itselläni tämä kohta on ihan hakusessa, joten en voi kertoa mitään konkreettista esimerkkiä. Haaveena on toki ulkomaanmatka…

7. Perheaika

Tämä onkin jo itsestäänselvyys, mutta itselleni ainakin muistuttamisen arvoinen asia. Arki on aika kiireistä ja ilta menee nopeasti. Koululaisen kanssa pähkäillään läksyjä ja pienemmän kanssa mietitään katsotaanko piirreettyjä vai jaksaisiko vielä leikkiä. Piirretyt yleensä voittavat. Viikonloppuisin otamme rennommin, mihinkään ei ole kiire. Käydään puistossa ja saatetaan karata kaupungille syömään vähän paremmin. Eli meillä ei ole mitään kummallista reseptiä tähän. Yhdessäolo on sitä, että ottaa lapsen kainaloon, kysyy päivän kuulumiset ja on vain. Niin ja muistetaan välillä laittaa tanssiksi keskellä olohuonetta ;)

Kannattaa kurkata tämä Väestöliiton, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan, Suomen ylioppilaskuntien liiton ja Suomen opiskelijakuntien liiton opas perheelliselle opiskelijalle.

Olisi mukava kuulla, minkälaisia ratkaisuja te olette tehneet perheellisenä opiskelijana?

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.