Kokeile taitojasi triage-hoitajana: Case Annika, Timo ja Hanna

Triage-hoitajana työskennellessä yksikään päivä ei ole samanlainen. Luulen ainakin niin: koskaan ei voi etukäteen tietää, mitä työtehtäviä työvuoron aikana saa tehtäväkseen ja millaisia potilaita tai asiakkaita kohtaa. Koko ajan pitää kuitenkin olla valmiudessa ja valmiina, hallita päivystystyötehtäviä laajasti ja osata juuri ne oikeat vuorosanat kunkin kohtaamisen aikana. En lainkaan väitä, etteikö jokaisessa hoitoalan työyksikössä olisi ainakin joskus samanlainen tilanne, mutta sen tiedän, että triagessa tämä on jokapäiväistä!
triage

Olen aikanani itse toiminut useilla kirurgisilla päivystysosastoilla sekä teho-osastolla, myöhemmin myös leikkausosastolla. Näissä kaikissa vaaditaan samantyyppistä valmiustilassa olemista – pitää osata ennakoida ja toimia akuuteissa tilanteissa, kysymysmerkkeihin ei juuri ole aikaa tai varaa. Onneksi hoitotyö on pääasiassa monialaista ja -ammatillista yhteistyötä, mikä mahdollistaa hetkelliset kysymysmerkitkin.

Unohtamatta sitä, että kysyä pitää, jos ei itse tiedä. Yhtään tyhmää kysymystä ei ole, eikä potilasturvallisuutta tule missään tilanteessa vaarantaa.

Nyt pääset asettautumaan triage-hoitajan rooliin ja testaamaan osaamistasi päivystystilanteissa, oletko valmis? Muistathan, että tilanteet ovat kuvitteellisia ja ”oikeassa elämässä” sinulla on aina mahdollisuus ammatilliseen tukeen ja hätäapuun. Mukavaa työpäivää!

Potilas 1: Annika, 41, pahentuneet vatsakivut

Annika on soittanut aamupäivällä kotikaupunkinsa yhteispäivystykseen. Hän kertoo kärsivänsä hiljalleen pahenevista vatsakivuista ja huonovointisuudesta. Puhelimessa päivystänyt triage-hoitaja kutsuu Annikan päivystykseen. Toimit triagessa päivystävänä hoitajana, joka näkee ensimmäisenä sisään tulleet potilaat vuoronumerojärjestyksessä.

Annika on hoikka nainen. Tullessaan hän on selvästi kivuliaan oloinen. Hän kävelee hieman kumarassa ja pitelee vatsaansa oikeavoittoisesti. Istuminen helpottaa jonkin verran kipua. Kysyt Annikan perustiedot, mahdolliset krooniset sairaudet ja niiden lääkityksen. Kysyt lisäksi vatsakipupotilaan tilanteeseen sopivat ja välttämättömät kysymykset voidaksesi ohjata hänet päivystyksessä eteenpäin ja tunnistaaksesi, onko potilaan tila kiireellistä hoitoa vaativaa.

Annika kertoo kipujen alkaneen muutamia päiviä sitten. Ensin ne olivat enemmänkin suolisto-oireen tyyppisiä vaivoja, mutta vuorokauden sisällä muuttuneet kovemmiksi ja siirtyneet hieman oikealle alavatsalle. Ripulia, oksentelua tai kuumetta ei ole ollut, mutta viimeisen vuorokauden aikana Annika on voinut pahoin. Annika ei tietääkseen ole raskaana.

Mittaat Annikalta verenpaineen (185/91) ja pulssin (87, säännöllinen), kerrot, että laboratoriokokeita ja EKG tulee myös ottaa, mutta ne otetaan sisätautivalvonnassa, johon ohjaat Annikan melko kiireellisenä potilaana.

  1. Miksi Annikalta tulee ottaa EKG ja mitä laboratoriokokeita tilanteessa tulee tutkia? Mitä sinun tulee osata kysyä häneltä?
  2. Mitä voit päätellä verenpaineesta ja pulssista?
  3. Mistä Annikan tapauksessa voi olla kyse, mitkä ovat todennäköisiä vaihtoehtoja, kun potilas siirretään suoraan valvontayksikköön (vastaa ennen kuin näet laboratoriotutkimusten tulokset)?
  4. Laboratorio- ja EKG-vastaukset tulivat: EKG:ssa on takykardinen sinusrytmi, Leuk 10, CRP 190, HCG <5, HB 126, Tromb 300, Eryt 4.8, Alat 14, Afos 41, GT 29. U-stics: leuk ++, nitr ++, keto -, eryt +. Mitä voit päätellä tuloksista?
  5. Mitä lisätutkimuksia Annikalle todennäköisesti tehdään diagnoosin varmentamiseksi?

Potilas 2: Timo, 58, kouristelu ja tajuttomuus

Timon vaimo on kutsunut ambulanssin huomattuaan Timon kouristelevan olohuoneen lattialla. Pariskunta oli viettänyt kosteaa iltaa naapureidensa kanssa yömyöhään ja vaimon jo mentyä nukkumaan, Timo oli jäänyt vielä ”ottamaan muutaman oluen” olohuoneeseen. Timolla on aiempaa päihdetaustaa ja lääkkeiden väärinkäyttöä.

Ambulanssin tullessa Timo on vielä tajuissaan, hän kouristelee jonkin verran, suusta tulee vaaleaa vaahtoa. Timo ei vastaa puheeseen, mutta aukoo silmiään. Vaimo ei tiedä, mitä Timo on juonut tai ”ottanut” oluen lisäksi. Kotoa ei löydy mitään lääke- tai huumausainepakkauksia, vain alkoholia ja käsikauppalääkkeitä. Vaimo kertoo, että yöpöydän laatikossa Timolla on nukahtamislääkettä. Timo on perusterve.

Toimit (triage)hoitajana akuuttihoidossa, johon Timo kuljetetaan ambulanssilla. Joudut jäämään hoitotilanteeseen mukaan. Ambulanssin tullessa akuuttiyksikköön ja antaessa suullista raporttia, Timo menee hyvin nopeasti tajuttomaksi.

  1. Miten tilanteessa toimitaan? Mitä tarkoittaa tajuttoman potilaan tutkimisessa muistettava MIDAS?
  2. Mitä tutkimuksia Timolle todennäköisesti (lääkärin määräämänä) tullaan tekemään? Miksi? Mitä tässä tilanteessa voidaan epäillä (vastaa ennen kuin näet ensimmäiset tutkimustulokset)?
  3. Ensimmäiset laboratoriotutkimukset valmistuvat: EtOH 3.4 (viitearvo alle 0.1), CDT 1.4 (viitearvo alle 1.3), GT 86, HB 127, MCH 95, MCV 109, Leuk 8.1, CRP 18, Gluk 5.9, huumausaineseulassa bentsodiatsepiinit +, muut neg. Na, K, asat, alat ja krea vastaamatta.
  4. Mitä tilanteessa todennäköisesti epäillään tulosten jälkeen? Miten sitä hoidetaan? Miten tilanteessa edetään tutkimusten jälkeen ja hoidon alettua?
  5. Mikä tilanteessa on helpottavaa, mitkä tekijät tekevät siitä hankalan?

Potilas 3: Hanna, 27, rytmihäiriöt

Toimit triage-hoitajana puhelinvastaanotossa, johon Hanna soittaa illalla klo 20.30. Hän kertoo heikosta olostaan ja rytmihäiriöstä, joita on esiintynyt kolmen vuorokauden ajan. Ensin ne tulivat levossa, mutta sitten hän huomasi niiden tulevan myös lenkillä ja kotitöitä tehdessään. Viimeisen tunnin ajan ne ovat lisääntyneet ja aiheuttavat heikkoa oloa Hannalle. Heikon olon Hanna kuvailee olevan ”sellaista, että meinaa taju mennä, heikottaa ja pyörryttää, vähän oksettaakin”. Rytmihäiriöitä hän kuvailee ”nopeiksi ja pyrähdyksittäin tuleviksi, välillä tuntuu kuin sydän lähtisi irti, ikään kuin putoaisi”.

Hanna on perusterve urheilijanainen, joka on sairastanut vain yhden kuumeisen flunssan kaksi kuukautta sitten. Nyt hän on kokenut olleensa terve. Hannalla ei ole käytössään lääkitystä, ehkäisynä hän käyttää e-pillereitä.

  1. Mitkä kysymykset ovat olennaisia tässä tapauksessa?
  2. Miten potilasta ohjataan puhelimessa? Miksi?
  3. Mistä rytmihäiriöissä voi Hannan kohdalla olla kyse?
  4. Miten nämä todetaan ja hoidetaan? Mitä tutkimuksia tällaisissa tapauksissa yleensä tehdään?

Noniin, olipa vuoro! Todennäköisesti selvisit hienosti triage-hoitajana. Vastaukset potilastapauksiin julkistetaan aivan pian blogin kommenteissa!

Tarttumapinnoilla

Minna

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.