Kolme syytä miksi lääkelaskut pitää osata

Lääkelaskut ovat ikiaihe, joka pohdituttaa vuodesta toiseen niin alan opiskelijoita, kuin ammatissa jo vuosia toimineita hoitoalan ammattilaisia. Netissä surffaillessa törmää lukuisiin keskusteluihin aiheesta "lääkelaskut". Keskustelut ovat sävyltään stressaantuneita ja huolestuneita.

Selittelyissä löytyy. Miksi? Tässä pari pohtimisen arvoista asiaa, miksi tuskailu on turhaa. Ja minkä takia hoitoalan tulevien ja nykyisten ammattilaisten nyt vaan pitää - ja kannattaa - osata lääkelaskut.

Laakehoito

Kuva Peggy und Marco Lachmann-Anke Pixabaystä

1. Lääkelaskujen hallinta on osa potilaan hyvää hoitoa

Lähtiessäni opiskelemaan hoitoalaa liki neljätoista vuotta sitten tieto siitä, että tenteissä kaikkien lääkelaskujen on oltava täysin oikein, aiheutti opiskelijoiden keskuudessa pähkäilyä ja porinaa. Lääketiede etenee, hoitotyö kehittyy ja potilaille tehtävät toimenpiteet monipuolistuvat. Terveysteknologia ja digitalisaatio etenevät vauhdilla. Vaatimustaso kasvaa. Työnkuvat laajenevat ja muuttuvat. Ja niin edelleen. Anestesiahoitajan työssä olennainen ja arkipäiväinen osa työnkuvaa on lääkehoito. Siihen kuuluu lääkelaskujen moitteeton ja sujuva hallinta. Leikkaussalissa tilanteet vaihtelevat, ja työ on tyypillisesti usein nopeatempoista. Potilaat ovat eri ikäisiä ja hyvinkin eri kokoisia. Tämän vuoksi myös lääkkeen oikea annostus*) on ehdottoman tärkeää.

Lääkelaskutaitoja tarvitaan yhtä lailla vuodeosastoilla ja lukuisissa muissa potilaiden hoitoympäristöissä. Lääkehoidon turvallisuus on olennainen osa potilasturvallisuutta.

Virheet lääkehoidossa, eli lääkityspoikkeamat, kuuluvat yleisimpiin potilasturvallisuutta vaarantaviin haittatapahtumiin.

Sairaanhoitajien eettisten ohjeiden mukaan sairaanhoitajan tehtävä on edistää potilaan yksilöllistä hyvää oloa. Lääkelaskujen hallinta on osa tätä. Jos olet edelleen eri mieltä asiasta, niin aihetta voi pohtia hieman eri näkökulmasta. Haluaisitko että sinä tai läheisesi olisi se potilas, jonka hoitaja annostelee lääkettä mututuntumalla? Tätä voisi verrata myös tilanteeseen, että olisit matkustajana lentokoneeseessa, jonka lentäjä tulkitsisi summamutikassa mittareita ja lennonjohdon antamia ohjeita.

Joulukuun opiskelijaohjausta käsittelevässä blogissani vinkkasin, että niin opiskelijana kuin ammatissa toimiessa hyväksi havaittu tapa on tehdä muistiinpanoja pieneen, taskuun mahtuvaan ja mukana kulkevaan vihkoon. Siihen voi dokumentoida myös lääkelaskujen kaavoja ja esimerkkejä lääkelaskuista. Niihin voi turvautua etenkin vasta-alkajana silloin, kun usko omiin lääkelaskutaitoihin kaipaa tilapäistä vahvistusta, eikä kahden eri henkilön toteuttama kaksoistarkastus juuri siinä tilanteessa ole syystä, tai toisesta mahdollista.

2. Lääkelaskujen hallinta on osa hoitoalan työntekijän ammattilaisuutta

Tämän päivän hoitotyön tekijä on koulutettu ammattilainen. Hoitotyössä toimiessani olen joskus kuullut jonkun kliinistä hoitotyötä tekevän hoitotyön ammattilaisen perustelevan viiden vuoden välein uusittavan lääkehoidon ja lääkelaskennan osaamisen todentamisen tarpeettomuutta sillä, että ei tarvitse niitä omassa päivittäisessä työssä.

Tässä yhteydessä on hyvä pitää mielessä, että työnantaja määrittelee yllä mainitun vaateen. Se ei ole tahdon asia, eikä oma valinta. Työnantajalla on lakisääteinen velvollisuus edellyttää ja valvoa, että työntekijöillä on sellainen peruskoulutus mitä työtehtävän hoitaminen edellyttää.

Hoitotyössä toimisen perusedellytys on lääkehoidon osaaminen.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran mukaan ilman lääkehoidon koulutusta ei voi osallistua lääkehoidon tehtäviin ja toteuttamiseen.

3. Lääkelaskut ovat täysin opittavissa oleva asia

Lääkelaskutaitojen harjoittaminen ja lääkelaskutentit ovat tärkeitä osioita hoitotyön koulutusohjelmissa. Viiden vuoden välein uusittava lääkehoidon koulutus ja etenkin lääkelaskut saattavat toisinaan saada jopa jonkun monessa liemessä keitetyn ja kokeneimmankin hoitotyön konkarin ahdistumaan. Turhaan. Omia lääkelaskutaitoja voi harjoittaa ja vahvistaa missä urakehitysvaiheessa vaan. Viitseliäisyyttä se kyllä vaatii mikäli lääkelaskutaidot ovat käytön puutteessa päässeet ruostumaan. Lääkelaskuja voi treenata oppilaitosten ja työpaikkojen järjestämien työpajojen tai täydennyskoulutusten ohella verkkoympäristössä. Terveydenhuollon verkkokoulutusta tarjoavan Skholen kurssivalikoimasta löytyy lääkehoitoon liittyen muun muassa kursseja lääkelaskennasta, farmakologiasta, lääkehoidosta ja lääkeaineryhmistä.

”Kehno matikkapää” ei ole käypä selitys olla osaamatta lääkelaskuja.

Lääkelaskut ovat mielestäni suoraviivaisia ja loogisia verrattuna kaukaisten lukioaikojen matikankursseihin, jotka eivät totisesti olleet ihan ydinosaamisaluetta. Sain jopa ehdot lyhyestä matematiikasta lukion ensimmäisellä luokalla. Niistä selvittiin, kuinkas muuten, kuin harjoittelulla. Ilmeisestä "matikkalahjattomuudesta" huolimatta olen sairaanhoitajan ammatissa toimiessani oppinut lääkelaskut. Ja osaan ne sujuvasti, nopeasti ja varmasti. Väistelevän valittamisen, nettipalstoilla narisemisen ja aiheettoman ahdistumisen asemesta myös lääkelaskujen kohdalla kannattaa ryhtyä tositoimiin.

Lääkelaskut eivät ole rakettitiedettä, vaan täysin opittavissa oleva asia. Myös tässä asiassa harjoitus tekee mestarin.

*) Lääkehoidon toteuttamisen viisi oikeaa: Oikea potilas, oikea lääke, oikea antoaika, oikea antoreitti ja oikea annostus

Skholen lääkehoidon kurssit löydät täältä. Mikäli sinulla ei ole Skholen tunnuksia, tilaa kahden viikon ilmaiset kokeilutunnukset täällä.

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.