Kun potilashuoneesta tulee pakohuone – selviätkö sinä ulos?

Mirjami Heikkinen, 48 vuotta, on toista vuorokautta sairaalassa voimakkaan pahoinvoinnin ja oksentelun sekä yleistilan laskun vuoksi. Kuumetta ei ole ollut, mutta lievää lämpöilyä on kolmatta päivää. Perusverenkuvassa kaikki on kunnossa, ja CRP-arvo on alle 10. Natrium- ja kaliumarvoissa on ollut heittelyä ja EKG:ssä on selkeitä nopeita rytmihäiriöitä. Mirjami on päätetty ottaa seurantaan ja nesteytykseen akuutille sisätautiosastolle.

Mirjami on perusterve, työssä käyvä perheellinen nainen. Hänellä ei ole säännöllistä lääkitystä. Ajoittaista migreeniä hän hoitaa Panadol 1000mg ja Burana 800mg kombinaatiolla hyvin tuloksin.

Potilastapaus-1

Nyt osaston lääkäri on määrännyt Mirjamille kalium-lisän perusnesteen kera, kunnes nestetasapaino on kunnossa ja yleistila lähtee kohenemaan. Lisäksi Mirjamille on määrätty Propralia 40mg per os. kahdesti vuorokaudessa rytmihäiriöihin sekä pahoinvoinnin estoon Metopram 5mg kahdesti vuorokaudessa.

Insuliinit, antibiootit ja aamupalat

Aamuvuorossa Mirjamia hoitavat sairaanhoitaja Tiina ja lähihoitaja Antti. He menevät yhdessä aamukierrolle ja lääkkeenjaolle klo. 7.30. Mirjamin huone on kahden hengen huone. Mirjamin huonetoveri Riitta Heikkilä on 54-vuotias insuliini- ja tablettihoitoinen diabeetikko, jonka verensokeriarvot ovat heitelleet infektion seurauksena siten, että hän on joutunut osastohoitoon. Riitan diabeteksen lääkityksessä insuliini (Lantus) annetaan lounaalla ja iltapalalla erillisen ohjeen mukaan s.c., Metformin 500mg -tabletit aamulla ja illalla. Riitan antibiootiksi on määrätty Metronidazole 5mg/ml i.v. kahdesti vuorokaudessa erillisen annostusohjeen mukaan. Lisäksi Riitta käyttää lyhytvaikutteista insuliinia tarvittaessa erillisen ohjeen mukaisesti s.c.

Aamuvuoron hoitajat saapuvat huoneeseen ja jakavat aamulääkkeet. He kysyvät potilaiden voinnit, mittaavat lämmöt, verenpaineet ja päivittävät nestelistat. Mirjamin verikoevastauksia odotellaan. Tämän jälkeen sh Tiina toteuttaa mahdollisen nestehoidon. Mirjamin vointi on parempi kuin edellispäivänä ja hän jaksaa jutella ja olla jalkeilla. Rytmihäiriöt ovat vähentyneet. Riitta valittaa heikko oloa. Verensokeriarvot ovat 9.2. Aamupala on tulossa hetkeä myöhemmin. Kummallakaan ei ole kuumetta, Mirjamin lämpö on t.ax. 37.2 ja Riitan 36.5. Verenpainearvot ovat molemmilla matalat, tasoa 110/60. Mirjamin pulssi tuntuu edelleen epäsäännölliseltä.

Kuinkas sitten kävikään..?

Kahden tunnin kuluttua Riitta soittaa kelloa. Vointi ei ole kohentunut aamupalankaan jälkeen. Hän on hikinen ja huonovointinen. Aamun aikana myös Mirjami valittaa heikkoa oloa, rytmihäiriöt ovat palanneet. Riitan suu on kuiva ja hän on voimaton ja väsynyt, hengitys on raskasta ja tiheää, ja hän valittaa vatsakipua. Tiina pyytää Anttia tuomaan verensokerimittarin. Sokeriarvo on 25. Tiina soittaa päivystävälle anestesialääkärille.

Mistä on kyse? Mitä on voinut tapahtua? Miten ammattilaiset jatkavat toimiaan? Miten Tiinan tulisi toimia? Entä Antin? Miten sinä toimisit tässä tilanteessa? Mitä luulet, että anestesialääkäri ohjeistaa?

Minna

Ps. Ratkaisun voit lukea tuota pikaa blogin kommenteista!

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.