Ole itsellesi armollinen ja muita vinkkejä opintojen alkuun

On taas se aika vuodesta, kun ammattikorkeakouluopiskelijat ovat palanneet kesätauon jälkeen takaisin opintojen pariin ja kampukset ovat täyttyneet myös uusista opiskelijoista. Aloitin omat terveysalan opintoni lähemmäs neljä vuotta sitten, mutta pystyn yhä eläytymään ensimmäisen koulupäivän aikaisiin sekaviin fiiliksiini aivan kuin se päivä olisi ollut eilen. Sen vuoksi olen viime päivinä miettinyt, että millaiset terveiset lähettäisin vasta-alkaneelle opiskelija-itselleni. Olisin nimittäin toivonut, että opintojen alussa joku olisi sanonut nämä asiat minulle. Toivottavasti näistä on apua myös sinulle, tuore terveysalan opiskelija!

photo-1522836924445-4478bdeb860c_Easy-Resize.com-1

1. Kaikkea ei tarvitse tietää etukäteen

Opintoja aloittaessani muistan huolehtineeni siitä, etten tiennyt oikein mistään mitään. Olin lähdössä tavoittelemaan ensimmäistä korkeakoulututkintoani, eikä minulla ollut käsitystä siitä, kuinka asiat toimivat. Mistä voin saada opiskelijakortin, keneen voin ottaa yhteyttä epäselvissä tilanteissa, mitä todistuksia tarvitsen opintotukihakemuksen…

Muistan sen ajatusten sillisalaatin, joka pyöri päässäni ensimmäisestä päivästä alkaen. Nyt sanoisin silloiselle itselleni, että rauhoitu - kaikki asiat selviävät. Mikäli valmiita vastauksia ei tarjoilla, niin itse kysymällä ja ääneen ihmettelemällä löytyy usein vastaus. Myös googlettamalla löytää paljon tietoa yleisistä asioista, kuten esimerkiksi opintotukihakemuksen tekemisestä.

2. Panosta vain välttämättömiin tarvikkeisiin

Opintojeni alussa ostelin innostuneena uusien muistiinpanovälineiden lisäksi myös muutamia koulukirjoja, joita opettajat suosittelivat. Todellisuudessa näiden kirjojen ostaminen ei ole läheskään aina välttämätöntä, sillä yleensä tarvittavan oppikirjan löytää kampuksen kirjastosta tai oman kotikaupungin kirjastosta. Oppikirjat ovat usein hintavia ostoksia ja yleensä niitä tarvitaan vain yhden kurssin ajan. Lisäksi kirjasta saattaa tulla muutaman vuoden sisällä uusi painos. Se tarkoittaa sitä, että vaikka kaikki tieto ei varsinaisesti vanhenisikaan, on vanhemman painoksen hyödyntäminen esimerkiksi opinnäytetyössä huono idea, mikäli kyseisestä teoksesta on tarjolla myös uusi painos. On olemassa kuitenkin yksi kirja, jota suosittelen kaikille terveysalan opiskelijoille - laadukas anatomian ja fysiologian kirja, sillä sitä tulet tarvitsemaan läpi opintojen.

Lisäksi suosittelen panostamaan hyviin työkenkiin, sillä niitä tulet tarvitsemaan. Työharjoitteluja ei yleensä saa, eikä varmasti myöskään kannata suorittaa Crocsit jalassa. Hyvät kengät ovat usein kalliita, ja kieltämättä kirpaisee käyttää kymmeniä euroja ulkonäöltään niin sanotusti laitosmaisiin kenkiin. Se on kuitenkin välttämätöntä omaa työhyvinvointiasi, jalkojesi terveyttä ja potilasturvallisuutta ajatellen. Lisäksi ihan vain sivuhuomautuksena – älä osta valkoisia työkenkiä. Nimimerkillä, neljän vuoden opintojen jälkeen ne eivät ole enää valkoiset.

3. Opiskele ainoastaan itsesi vuoksi - älä arvosanojen

Olen varma, että jokaisella on kokemusta siitä kuinka peruskoulussa tai lukiossa on tullut päntättyä tiettyä koenumeroa tai kurssiarvosanaa varten. Olet siis joskus saattanut opiskella historian kokeeseen pänttäämällä vuosilukuja ja sotahistorian suurmiesten nimiä, kunnes olet unohtanut ne kaikki heti kokeen ollessa ohi. Ammattikorkeakoulu eroaa kuitenkin esimerkiksi lukiosta siinä suhteessa, että amk-opinnot valmistavat sinua suoraan ammattiin, jossa sinun tulisi pystyä toimimaan ammattimaisesti ja turvallisesti niillä lähtökohdilla, joita olet opintojesi aikana saanut.

Asennoidu siis opintojen ensimmäisestä päivästä asti niin, että opiskelet itseäsi varten, et opettajia ja todistuksen arvosanariviä varten. Älä kuitenkaan ruoski itseäsi liikaa – kaikkea et voi millään osata. Olen aiemmin kirjoittanut armollisuudesta itseään kohtaan, jota ei sovi unohtaa myöskään opiskeluaikana. Aloita oppiminen perusasioista ja suurista kokonaisuuksista, sillä se vie pidemmälle kuin pienen nippelitiedon hallitseminen. Ainakin omasta mielestäni on tärkeämpää ymmärtää sydämen ja verenkiertoelimistön toiminnan periaatteet kuin osata luetella ulkoa eri laboratoriokokeiden viitearvot ja ihmiskehon latinankieliset anatomiset osat. Labrakokeiden viitearvot voit tarvittaessa tarkistaa tietokoneelta. Tiedonhaulle on taas huomattavasti vähemmän aikaa silloin, jos potilaasi syke romahtaa ja satut olemaan ainut ihminen paikalla.

Mikäli et opintojen alkuun mennessä ole löytänyt omaa tapaasi oppia, pyri löytämään se opintojen alkuvaiheessa. Olen kirjoittanut aiemmin eri oppimistyyleistä, sillä itse opin opiskelemaan vasta amk-opintojen aikana. Verkkokoulutuspalvelu Skholella on myös olemassa Opiskelu ja oppiminen –kurssi, jonka avulla voit löytää oman tapasi oppia. Kurssin käytyäsi opit erilaisia keinoja ja menetelmiä, joissa pystyt tehostamaan omaa oppimistasi. Kokeilutunnukset Skholen verkkokoulutuspalveluun saat klikkaamalla oikeasta yläkulmasta Kokeile! –nappia.

4. Tutustu rohkeasti uusiin ihmisiin

Uusiin ihmisiin tutustuminen ja uudet tilanteet ovat usein jännittäviä, mutta uusiin ihmisiin tutustuminen ja verkostoituminen ovat yleensä kaiken sen ”vaivan” arvoista. Pyydä esimerkiksi samanhenkistä luokkatoveria esittelemään sinulle kaupunkia, mikäli olet muuttanut opintojen perässä uuteen kaupunkiin. Suosittelisin myös osallistumaan opintojen alussa oleviin ryhmäytymistilaisuuksiin ja käymään edes muutamissa opiskelijatapahtumissa, vaikka sinua ei kiinnostaisi pätkän vertaa lähteä baariin tiistai-iltana. Saatat solmia uusia ystävyyssuhteita vaikka joisitkin vain vettä ja lähtisit ajoissa kotiin.

Tässäkin asiassa puhun omasta puolestani, sillä olen niin kiitollinen, että olen onnistunut saamaan muutaman erittäin rakkaan ja tärkeän ystävän omasta opiskeluryhmästäni. Opiskelutovereiden kanssa kannattaa ystävystyä, sillä parhaimmillaan tulet viettämään heidän kanssa paljonkin aikaa – opintojen aikana ryhmä- tai opinnäytetyötä tehden, vapaa-ajalla hengaillen ja tulevaisuudessa jopa yhdessä työskennellen. Toisin sanoen, sinulla on mahdollisuus saada ystävä ja kollega samassa paketissa – voiko parempaa ollakaan?

Tässä muutamia ajatuksia ja vinkkejä, jotka olen itse oppinut opintojeni aikana. Erityisesti kohdat 1-3 ovat sellaisia, että olisin toivonut kuulevani nämä vinkit etukäteen, joten toivottavasti näistä on hyötyä sinullekin. Jätähän vielä kommentti ja kerro, että millaisia ajatuksia opintojen aloittaminen sinussa herättää?

Lopuksi tahdon omalta osaltani toivottaa suuresti tsemppiä tuleviin opintoihisi! Opiskele tosissaan, mutta älä vakavasti. Äläkä huolehdi tulevasta – sinä opit kyllä. Tervetuloa terveysalalle, tulevaisuuden kollega!

Emmi

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.