Onko terkka burana-automaatti? TOP 3 terkalla käynnin syyt.

Terveystarkastusten lisäksi terkalla käydään monenlaisten asioiden takia. Minusta on ihanaa, että nuoret tulevat juttelemaan ja kertomaan kuulumisiaan tai laittavat viestiä snapchatin, whatsapin tai facebookin kautta.

Kouluterveydenhoitaja

Mun kanssa vastaanotolla tai somessa jutellaan paljon mm. ehkäisyn aloittamisesta, kaverisuhteista, iho-ongelmista, ruokavalioasioista, kuukautisista, opiskelumotivaatiosta jne. Mutta TOP 3 syyt terkalla käyntiin erottuvat selvästi.

1. Päänsärky Pään särkeminen on todella yleistä ja yritän täällä vastaanotolla taistella sitä vastaan. Pyrin siihen, että en olisi mikään burana-automaatti, mutta joskus kiireessä tuntuu, että siihen sorrun. En kerkiä keskittymän aina päänsäryn syihin. Mutta yleensä kun nuorten päätä särkee ja sitä lääkitään, niin käydään läpi mahdollisia päänsäryn aiheuttajia ja sitä, miten sitä voisi ennaltaehkäistä. Niska-hartiaseudun vaivat (kännykän käyttö), ulkoilun vähyys, liian vähäinen uni ja aamupalan syömättömyys ovat minun mututuntuman mukaan yleisimmät syyt nuorten päänsäryille. Valitettavaa on se, että vaikka kuinka yritän motivoida, niin moni ei ole valmis taistelemaan särkyä vastaan vaan heistä on helpompaa hoitaa särkyä tarvittaessa lääkkeellä.

2. Ahdistus Minusta tänä syksynä on korostunut entisestään henkinen hyvinvointi ja "Mua ahdistaa "- lause on valitettavan yleinen. Itkuisia, selvästi ahdistuneita nuoria on yhä enemmän, mutta minusta on paljon myös väsymyksestä johtuvaa jaksamattomuutta ja vetämättömyyttä. Jos tunnilla on tylsää, motivaatio hukassa ja tuntuu vaikealta, sekin ilmaistaan monesti ahdistuksena. Murrosikään kuuluvia mielialan muutoksia ja muita tunteita ei oikein siedetä, vaan ahdistutaan. Tässä vastaanotolla käydään sitten nuorten kanssa läpi millainen tunnetila ahdistuneisuus kullakin koululaisella on ja onko tunne ajoittainen vai jatkuva, toimintakykyä rajoittava tai elämänlaatua heikentävä. Lisäksi mietitään asioita, mitä nuori voisi itse tehdä, että ahdistuksen tunne helpottaisi. Onneks mulla on tässä koululla mahtava kaksikko mun apuna. Kuraattori Johanna ja psykiatrinen sairaanhoitaja Heli, jotka jeesaavat nuoria mun osaamisen loputtua. Ja kuulkaa, kyllä se vaan loppuukin, välillä :)

3. Polvikivut Yks jos toinenkin on käynyt luonani sanomassa että: "Outi, mulla on polvi paskana". Oon ollut hieman yllättynyt polvivaivojen yleisyydestä ja yleistymisestä. Onneksi on ollut niin, että kivut ovat olleet enimmäkseen hyvänlaatuisia, kuten kasvuun liittyviä. Oikeasti polven rakenteellista kipua tai vakavia tapaturmia on ollut vähän, mutta polvivaivoja on todella paljon. Oon miettinyt, että onkohan lisääntynyt paikoillaanolo, polven ja koko kehonkin käyttämättömyys tai venyttelyn vähyys kipujen syy? Ja tässä sama asia kuin päänsäryssä. Kuinka saisin motivoitua nuoret hoitamaan tai ennaltaehkäisemään kipuja? Mitä he olisivat itse valmiita tekemään asian eteen? Eteenkin jos paljastuu, että kivun syynä ei ole mikään veitsellä korjattava asia, vaan nimenomaan esim. siitä reisilihaksen kireydestä johtuva kipu. Niin miten sytytän nuoressa sen palon hoitaa itseään?

Nyt ois kiva kuulla teidän kokemuksia terveydenhoitajalla käynnistä? Omat käynnit? Lasten käynnit? Missä asioissa te aikoinaan peruskoulussa terkalla kävitte? Entä, yllättikö nämä syyt?

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.