Terveydenhuollossa työskentelee monia ammattilaisia

Oletko ajatellut, että terveydenhuolto vaatii monia eri alan ammattilaisia toimiakseen mutkattomasti. Suorittavalla tasolla työskentelevät muun muassa laitoshuoltajat, sihteerit, huoltohenkilökunta, sairaala-apulaiset, tekniikan henkilöstö, tietoliikenneasiantuntijat, ravitsemustyöntekijät, potilaskuljettajat, postitushenkilökunta ja tottakai lisäksi itse terveydenhuollon ammattilaiset. Terveydenhuollon puolelta löytyy esimerkiksi sairaanhoitajat, lähihoitajat, perushoitajat, lastenhoitajat, mielenterveyshoitajat, eri alojen lääkärit, fyysikot, laboratoriohenkilökunta, sairaalabiologit, toiminta- fysio-, perhe-, yksilö- ja jalkaterapeutit sekä psykologit, kuntoutusohjaajat ja lisäksi kaikkien alojen opiskelijoita. Aikamoinen paketti vai mitä?

Kun tulee ongelmia

Varsinkin isoissa terveydenhuoltoalan työpaikoissa aina ongelman ilmaantuessa voi luottaa, että apua on saatavilla. Potilasjärjestelmä ei toimi, voi ottaa yhteyttä sairaalan tukihenkilöön, tai jos ei osaa löytää potilastietojärjestelmästä oikeaa tietoa, sihteerillä voi olla parempi tieto asiasta. Tai jos potilasvessa ei vedä, apunasi ovat huoltohenkilöt. Mutta mitäs kun ei näitä olisikaan saatavilla?
shutterstock_788251771

Laitoshuoltajat, potilaskuljettajat ja muut tärkeät ammattilaiset

Monet näistä ammateista saattavat olla asiakkaille ja joskus jopa terveydenhuoltoalan ammattilaisille näkymättömiä. Leikkaus loppuu, laitoshuoltaja siistii paikat, jotta voidaan suorittaa seuraava leikkaus. Jos meillä on käytössä vain hoitohenkilöstö, järjestelmä alkaa heti takkuamaan. Jos laitoshuoltajaa ei ole saatavilla, ei myöskään seuraavaa leikkausta saada alkamaan ja koko muu henkilöstö odottaa laitoshuoltajaa paikalle. Tämän takia on tärkeää, että oikeat ihmiset ovat oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Suurien yksiköiden, kuten isojen sairaaloiden, täytyy olla todella organisoituja näiden suhteen.

Lisäksi sairaalassa työskentelevät potilaskuljettajat ovat tärkeä osa toimivaa järjestelmää. Potilaskuljettajat voivat muun muassa hoitaa potilaiden siirtoja osastojen välillä tai saattaa potilaita tutkimuksiin. Jos potilaskuljettajia ei ole, hoitohenkilökunta hoitaa siirrot osastojen välillä sekä tutkimuksiin ja taas käytetään hoitajaresursseja väärin. Tämä korostuu ongelmana varsinkin kun tietyissä kaupungeissa alkaa olla vaikeuksia saada riittävästi hoitohenkilökuntaa ja hoitajan työpanos pitäisi sitoa vain hoitotyöhön.

Hoitajat siivoajina

Nyt on jokaisen silmiin varmasti osunut uutisia siitä, kuinka jossain laitoksissa hoitajille kuuluu esimerkiksi siistimistöitä, ruoanlaittoa tai muuta, mikä ei ole kuitenkaan hoitajan työtä. Tällöin hoitajan osaamista ja resurssia käytetään väärin. Siistimistyötä tehdessä hoitajat resurssi on sidottu siistimiseen ja se on pois hoitotyöstä. Eivätkä laitoshuoltajatkaan suotta käy ammattitutkintoa, ei hoitoalan koulutukseen kuulu nämä opinnot, joten ei myöskään hoitajat voi työnään hoitaa laitoshuoltajan työtä oikeaoppisesti.

Mitä ajatuksia nämä herättää? Oletko omassa työssäsi törmännyt tilanteeseen, jossa hoitohenkilöstö suorittaa muiden ammattiryhmien töitä?

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.