Skhole tarjoaa apukäsiä oppimiseen

Onko kenelläkään muulla, kuin minulla, välillä tunnetta ettei vaan yksinkertaisesti ymmärrä? Otat kirjan käteen, katsot netistä, kysyt kavereilta - ei, ei vain tajua. Mutta kun pitäisi ymmärtää, jotta olisi edes jokin pohja rakennettuna työelämää varten. Mistä sitä ymmärrettävää tietoa voi sitten oikein kaivaa?

Sisa-taudit

Tiedon ymmärtämisen tuska

Etenkin viime vuonna olin patti tilanteessa, oli jos jonkinmoista kurssia ja kurssien toteutustapoja yhtä monta. Sain päänsärkyä siitä, että purin hampaita liian kovasti yhteen kärsiessäni epätietoisuudesta. Oli kliinistä kurssia (joka on muuten älyttömän laaja), oli lääketieteellisiä aineita, oli ikääntyneitä sekä mielenterveys- ja päihdetyötä.

Yritin ymmärtää opettajien luennoista, sähköisistä materiaaleista, kirjoista yms. mitä EKG tarkoittaa, miten se hengitys ja verenkierto toimivat sekä mitä mikin muistisairaus merkitsee. Tässä oli vain siis pintaraapaisu siitä, mitkä aiheuttivat hikikarpaloita ja tuskissaan puuskumista.

Onneksi nämä kurssit kuitenkin tukivat toisiaan aika paljon ja myös opettajat ymmärsivät, ettei liikuttu kovin helppojen aiheiden äärellä. Lisäksi Lääketieteelliset aineet I -kurssimateriaalista osa oli verkkokoulutuspalvelu Skholen puolella. Kävimme hakemassa tietoa psykiatrian ja geriatrian luentokokonaisuuksista. Mutta sitten huomasin, että hei täällä Skholessahan on hirveästi tietoa sopivan tiiviissä muodossa muistakin aiheista, joita voisin hyödyntää muilla kursseilla.

Tiedon täydentäminen Skholen avulla

Olimme kyllä käyttäneet Skholea ensimmäisenäkin vuotena yhdellä kurssilla, mutta kävin vain ne pakolliset läpi. Kun lopulta viime vuonna koin täydellisen Skhole-valaistukseni, kävin kaikki mahdolliset luentokokonaisuudet läpi ja etsin ne, joita tulisin tarvitsemaan sillä hetkellä menevillä kursseilla.

Esimerkiksi Sisätaudit-kurssista kertasin sydämen toimintaa. Mm. sydämen vajaatoimintaa on nykyisin todella yleistä ja sen ymmärtämisen koin tärkeäksi niin kliinisessä kuin ikääntyneidenkin hoitotyössä sekä kesätöissäni kotihoidossa. Lisäksi IV- ja nestehoito-kurssista löysin apuja elimistön nestetasapainon sekä nestehoidon toteutuksen koukeroiden ymmärtämisessä. Samaiselta kurssilta löytyy ohjeita myös kanylointiin, vink vink ;)

Se EKG:kin lopulta löytyi sisätaudeista. EKG:stä on tehty se tuhat ja yksi erilaista teosta ja vaikka sun mitä. Halusin kuitenkin löytää sen ”teoksen”, jossa selitettäisiin asiat tarpeeksi tiiviisti ja yksinkertaisesti ja etenkin niin, että tajuaisin, mitä minun tulee tietää ja ymmärtää. Etenkin sydämen johtoratajärjestelmä ja se miten sitä EKG-käyrää oikein tulkitaan paukutti ihan satasella yli hilseen. Lopulta Skholen luento kokosi selkeästi yhteen kaiken päässäni päämäärättömästi seikkailevat tietojen muruset.

Voi että, kun ensimmäisenä vuotena olisi ollut Anatomian ja fysiologian -kurssi käytettävissä, olisi ehkä pelastanut monelta epäonnistumisen fiilikseltä. Sieltä mm. löytyy kertaavassa muodossa tietoa siitä verenkierrosta, jonka kanssa kamppailin jonkin aikaa. Verenkiertoelimistön toiminnan ymmärtämistä ei oikein pääse pakoon tällä alalla missään olosuhteissa. Tulenkin todennäköisesti palaamaan tähän kurssiin jo ihan mielenkiinnon vuoksi myöhemmin.

Monta tapaa opiskella

Skholessa on monta vaihtoehtoa, mistä valita. Voi katsoa videon, jotka ovat yleisesti ottaen sopivan mittaisia eli suomeksi sanoen jaksaa kuunnella. Sitten voi kuunnella pelkän äänitteen, vaikkapa lenkkeillessä – se alitajunta, jos ymmärrätte mitä tarkoitan. Itse tykkään lukea monesti pelkän tekstin. Sama tekstihän luetaan ääniversioissakin, joten ei ns. menetä kummassakaan tavassa mitään. Itselleni vain on helpompi palata tekstissä taakse päin, vaikka saman kyllä voi tehdä nauhoitteissakin.

Jotkut ehkä ymmärtävät asiat helpommin kuin toiset, eikä tarvitse kuin yhden lähteen ja ymmärtää monimutkaistakin oppikirjatekstiä. Monimuodossa on vain se ongelma, ettei oikein ole reaaliajassa ketään keneltä kysyä, etenkin kun opettajia tapaat kerran kuukaudessa, jos silloinkaan. Täydentävät selitykset ja ”apukädet” on haettava muualta, ja Skhole on tarjonnut itselleni jo monta apukättä.

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.