Tuplavuorot - uhka vai mahdollisuus?

Hoitoalalla työvuoromahdollisuudet ovat useimmiten hyvinkin monipuoliset. Aamu-, ilta- ja yövuorojen lisäksi on olemassa tuplavuorot, jolloin työntekijä on suunnitellusti työpaikalla kello 7-21. Se ei tarkoita siis satunnaisia ylitöitä, vaan työvuorolistaan suunniteltuja pitkiä työvuoroja. Se tarkoittaa 14 tuntia - eli yli puoli vuorokautta - töitä yhtä soittoa.

Pitkien työvuorojen tekeminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Se on mielestäni hyvä asia, sillä kaikki eivät jaksa tai halua tehdä pitkiä työvuoroja. Esimerkiksi eräs perheellinen työtoverini aiemmasta työpaikastani sanoi, ettei hän tahdo säännöllisesti menettää kokonaisia vuorokausia pienten lastensa elämästä. Se on mielestäni hyvinkin ymmärrettävää.

Tuplavuoro-1 Kuva: Unplash

Toisaalta tiedän paljon ihmisiä, jotka tahtovat tehdä ainoastaan pitkiä vuoroja. Eräs 120 kilometrin työmatkan omaava työtoverini kertoi, että hänelle tuplavuorot ovat siunaus, jonka avulla hänen ei tarvitse ajaa pitkiä työmatkoja kuin muutaman kerran viikossa. Olen itse tehnyt useampia pitkiä vuoroja osastotyössä ollessani, joten minulla on olemassa jonkinlainen käsitys siitä, sopivatko pitkät vuorot minulle vai eivät. Tähän kirjoitukseen tahdoin summailla ajatuksiani siitä, mitkä ovat tuplavuorojen plussat ja miinukset.

Miksi pitkät työvuorot kannattavat?

1. Jatkuvuus. On helppo jatkaa aamuvuorosta iltavuoroon, kun ei tarvitse erillistä raporttia aamupäivän tapahtumista. Jatkuvuus mahdollistaa potilaiden voinnin kokonaisvaltaisemman seurannan, mikä on mielestäni hyödyllistä myös potilaan näkökulmasta tarkasteltuna.

2. Tuplavuoro viikonloppuna tai juhlapyhänä ei vaadi sen kummempia selittelyitä alalla, jolla vuorotyö- ja pyhälisät ovat merkittävä osa palkasta. Esimerkiksi pääsiäinen, vappu ja uusivuosi ovat juhlapyhiä, jolloin olen ihan mielelläni töissä.

3. Toisinaan on saman tekevää vietänkö töissä kahdeksan vai 14 tuntia. Esimerkiksi iltavuoropäivinä koen, että olen joka tapauksessa koko päivän henkisesti töissä. Aikaisesta aamuheräämisestä ei ole hyötyä, jos koko aamupäivä kuluu kelloa vilkuillen ja lähtöä tehden.

4. Tuplavuoron jälkeen normaali kahdeksan tuntia kestävä työpäivä tuntuu siltä, kuin kävisi vain piipahtamassa työpaikalla. Silloin tuntuu, että energisyys ja tehokkuus ovat huipussaan.

5. Mitä enemmän pitkiä työvuoroja, sitä enemmän vapaapäiviä. Viime kesänä tein suurin piirtein kaksi tuplavuoroa viikossa. Se tarkoitti sitä, että esimerkiksi yövuoron jälkeen minua saattoi odottaa viiden päivän vapaat. Viisi vapaapäivää tuntuu jo pieneltä lomalta, ja parhaimmillaan tuo miniloma osui omalle kohdalleni muiden vapaiden lisäksi kaksi kertaa kuukaudessa.

Pitkät työvuorot sisältävät myös haasteensa

1. Toisaalta on huono asia, että tuplavuorot voivat osua myös kokonaiselle viikonlopulle, eli lauantaille ja sunnuntaille. Puolisoni tekee päivätyötä ja on näin ollen vapaalla viikonloppuisin. Me molemmat arvotamme yhdessä vietetyn ajan hyvin korkealle, joten joskus tuntuu harmilliselta viettää kokonainen viikonloppu töissä hänen ollessa vapaalla.

2. Silloin, kun edessä on kaksi tuplavuoropäivää, on asennoiduttava siihen, että työn ulkopuolinen elämä saa odottaa sen kahden päivän ajan. Ruokakauppaostokset, kodin siivoaminen, sosiaalinen elämä ja liikuntaharrastukset on sovitettava siten, että asiat hoidetaan ennen tai jälkeen työputken.

3. Sisätiloissa oleminen. Pidän ulkoilusta, ja tahdonkin saada oman osani raittiista ulkoilmasta päivittäin. Tuplavuoropäivinä on raskasta, mikäli vuorokaudessa ei ole lainkaan aikaa ulkoilulle.

4. Ajoittainen väsymys. Tavallista huonomman päivän osuessa kohdalle on raskasta lähteä töihin silloin, kun tiedossa on 14 tuntia kestävä rutistus. Pitkä työpäivä täyttää myös tehokkaasti sosiaalisen kapasiteettini, sillä silloin koko päivä kuluu potilaiden ja työtovereiden kanssa vuorovaikutuksessa ollessa.

5. Kasvava mahdollisuus työturvallisuuden vaarantumiseen. Pitkä työvuoro uuvuttaa tavallista työvuoroa todennäköisemmin. Tällöin työntekijän omalla vastuulla on tunnistaa mahdolliset muutokset omassa vireystilassa, jolloin erilaisissa hoitotoimenpiteissä ja lääkkeiden käsittelyssä tulee noudattaa tavallista suurempaa tarkkuutta ja varovaisuutta.

Mielestäni tuplavuoroista siis löytyy plussia ja miinuksia melko tasapuolisesti. Ajattelen, että yleisesti tuplavuorot ovat hyvä mahdollisuus työntekijälle, joka ei välttämättä koe perinteistä kolmivuorotyörytmiä omakseen. Sen vuoksi on hienoa, että hoitoalalla useampi työnantaja mahdollistaa työntekijälleen oman työvuorolistan yksilöllisen räätälöinnin mahdollistamalla myös pitkien vuorojen tekemisen. Se on tärkeää, sillä uskon, että mahdollisuus vaikuttaa omiin työvuoroihin lisää yleisesti työtyytyväisyyttä ja -hyvinvointia.

Oletko sinä tehnyt tuplavuoroja? Mitä hyötyä ja haittaa ajattelet pitkistä työpäivistä olevan?

Aurinkoista toukokuun alkua!

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.