Vaihda työmatkat vapaisiin - Skholen käyttövinkki 2/52

Skholen palvelu on ollut aktiivisessa käytössä jo viisi vuotta. Tänä aikana tuhannet ja taas tuhannet opiskelijat ovat käyttäneet palvelua. Sadat opettajat ja esimiehet ovat ohjanneet opiskeluja ja samalla keksineet toinen toistaan parempia keinoja hyödyntää palvelua. Me Skholella olemme käytännössä päivittäin tekemisissä palvelun käyttäjien kanssa joko kasvotusten tai etäyhteydellä. Kuulemme näitä käyttökokemuksia ja vinkkejä toimivista ratkaisuista niin oppimisen kuin koulutuksen järjestämisen osalta. Tässä blogisarjassa jaamme näitä parhaita käytäntöjä käyttäjiltä käyttäjille. Blogisarjan ensimmäisessä osassa paneuduimme koulutussuunnitelman tekoon. Tällä kertaa pohditaan miten innostaa henkilöstö opiskelemaan ja vieläpä verkossa.

Kuinka motivoida henkilöstöä opiskelemaan?

“On meillä niitä verkkokoulutuksia kokeiltu, mutta ei porukat niitä oikein käyttäneet.”
“Kyllähän minä yritän koulutusta tarjota, mutta ei meillä väkeä kiinnosta.”
“Ihmisillä on niin kiire, ei ne ehdi työn oheessa opiskella.”

adrian-swancar-roCfgvkBLVY-unsplash

Nämä ja noin tsiljoona muuta vastaväitettä ovat tulleet vastaan, kun olemme keskustelleet koulutuksesta alan toimijoiden kanssa ympäri maata. Koulutusta pitäisi järjestää, mutta kuinka saada työntekijät innostumaan aiheesta?

Vaikka verkkokoulutus tarjoaa huikeita mahdollisuuksia, ei tieto hyppää itsestään työntekijän päähän. Pelkkä palvelun olemassaolo ei riitä siihen, että koulutus hoituisi kuin itsestään. Helppokäyttöistäkin palvelua pitää käyttää, jotta siitä on hyötyä. Tässäkin aktiivisimmat toki pärjäävät, eivätkä juuri tarvitse kannustimia, mutta kuinka se koko henkilöstö saadaan koulutettua?

Tässä kolme vinkkiä, joilla Skholen asiakasorganisaatiomme ovat saaneet hyviä tuloksia aikaan:

Anna opiskeluvapaat takautuvasti suorituksia vastaan

Skholen palvelua käytetään henkilökohtaisilla tunnuksilla. Palveluun voi kirjautua missä ja milloin vain. Tämä mahdollistaa sen, että työntekijät voivat opiskella omilla laitteillaan silloin kun se heille parhaiten sopii. Luennot ovat video-, teksti- ja äänimuodossa ja opiskelija voi valita itselleen ja tilanteeseen sopivan formaatin, eli esimerkiksi kuunnella luennon lenkkipolulla.

adult-black-and-white-blur-exercise-221246

Toimivaksi todettu malli on, että esimies valitsee opiskeltavan kurssin ja luo siitä tehtävän työntekijöille. Kun työntekijä on opiskellut materiaalin, hänelle avataan aiheesta koe. Kokeen läpäistyään, työntekijä saa opintovapaan takautuvasti. Yksittäinen vapaapäivä on myös helpompi sovittaa työvuorolistaan sen sijaan, että yritetään varata työaikaa opiskeluille kesken työpäivän.
Työntekijä voi opiskella aihetta kun se hänelle parhaiten sopii, esimerkiksi työmatkoilla tai vaikka lenkkipolulla. Skholen kursseissa yksittäiset luennot ovat kestoltaan 5-30 minuuttia, joten opiskelu on helppo palastella itselle sopiviin annoksiin. Vapaapäivä motivoi opiskelemaan myös ne vähemmän innostuneet työntekijät. Tyypillistä on, että vauhtiin päästyään henkilöstö opiskelee kursseja myös vapaaehtoisesti, vaikkei niistä vapaita olisikaan saatavilla.

Eräs asiakkamme totesi nasevasti:

“Kyllähän meillä henkilökunta tykkää, kun voivat vaihtaa työmatkat vapaisiin!”

Työnantajakin toki tykkää, kun koko henkilöstö saadaan koulutettua suositusten mukaisesti.

Järjestä leikkimielinen kilpailu

Erään asiakkaamme työntekijät kertoivat, että heillä työnantaja palkitsee pullakahveilla ahkerimmat opiskelijat puolivuosittain. Skholen palvelun tilastoista on helppo tarkistaa, kuka on opiskellut eniten. Vaikkei koulutus ja opiskelu mikään kilpailu olekaan, leikkimielinen kisa antaa kuitenkin sen pienen hauskan lisän alan usein vaativaankin arkeen. Palkinto voi toki olla pullakahveja isompikin, tai vaikka koko työpaikan/osaston yhteinen. Samalla se antaa viestin siitä, että työnantaja arvostaa henkilöstön osaamisen kehittämistä.

bakery-baking-cake-chocolate-264892

Anna henkilöstön valita opiskeltava aihe

Alalle kuuluu pakollisia koulutuksia, kuten vaikkapa lääkehoidon kokonaisuudet. Näiden suorittamisesta ei tietenkään voi kysyä mielipidettä, mutta kyllä vuoteen mahtuu muutakin kuin pakollisia suorituksia. Yksi hyvä keino on kysyä henkilöstön mielipidettä opiskeltavan aiheen valinnassa. Aihe voidaan valita yhdessä koko henkilöstön tai osaston kesken, tai jokainen voi valita esimerkiksi yhden kurssin joka kiinnostaa juuri häntä. Molemmista tavoista on hyviä esimerkkejä asiakkaidemme parista. Mielenkiintoista aihetta on mukavaa opiskella ja henkilöstön osallistaminen tukee myös työyhteisön ilmapiiriä.

Screenshot-2020-01-09-at-13.01.43

Skholen palvelussa on yli 50 sosiaali- ja terveysalan kurssia. Kurssivalikoimaan voit tutustua täältä.
Ohjeita tehtävien luontiin löydät täältä.
Kaipaatko apua Skholen palvelun käytössä? Ole yhteydessä asiakaspalveluun sivustoltamme löytyvän chatin kautta ja olemme sinuun yhteydessä!

-Tuomas Skholelta

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.